День пам'яті жертв голодоморів...

 



           28 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів. 

Традиційно у цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. 

Інтернет-видання «Українські Новини» зібрало найкращі твори про найболючіший період української історії.

«Жовтий князь» Василя Барки

Це перший в світовій літературі професійний твір, який було присвячено голодомору 1932-1933 років. Український письменник Василь Барка думав над темою для своєї книги 25 років. Записуючи свої спогади і слова очевидців він почав написання ще в 1943 році, перебуваючи в таборі Ді-Пі (Displased Persons) в Німеччині.

 «Зернятко надії» упорядника Людмили Юрченко

Це унікальний в своєму роді твір - перша добірка художніх творів для дітей від 6 до 12 років про Голодомор. У книзі зібрано 17 творів - як прозових, так і поетичних - в яких розповідається про Голодомор 1932-33 років. Трагічні події висвітлені з урахуванням уразливості дитячої психіки, щоб маленькі читачі без агресивних сцен і натуралістичних подробиць могли відкривати для себе непрості сторінки нашої історії.

«Національна книга пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні» видана на замовлення від Українського інституту національної пам'яті

Ця книга складається з загальнонаціонального тому і 18 регіональних томів, підготовлених в регіонах, які постраждали від Голодомору 1932-1933 років в Україні: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській , Черкаській, Чернігівській областях та в місті Києві. Підготовка томів здійснювалася обласними та Київською міською державними адміністраціями під керівництвом УІНП.

«Спогади носівчан про голодомор 1932-1933 років» упорядника Анатолія Буняка

Це книга свідчень очевидців і учасників трагедії. Автор передмови та упорядник - вчитель історії та краєзнавець А. І. Буняк. У 1932 - 1933 роках радянська влада організувала в Україні геноцид. Сталінський режим намагався замести сліди свого злочину - знищувалися всі документи, що підтверджують факт голодомору. Пізніше заборонялося писати і говорити про ті страшні часи. Однак, незважаючи на терор, репресії, знищення, залишилися свідки подій 1932-33 років. У цій книзі жителі українського міста Носівка свідчать: "Так, голодомор був".

«Марія» Уласа Самчука

Голодомор! Жах цієї трагедії подається крізь призму образу звичайної української жінки Марії, яка зіштовхується з ним на сімдесятому році свого нелегкого життя. Цей твір був написаний багато років тому, але і тепер він не втратив своєї сили та актуальності.

«Чорна дошка» Наталки Доляк

Страшні видіння приходять до головного героя книги, Саші, у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти заглядають йому в обличчя скляними очима, безмовно благають про допомогу, простягають до нього руки... Лесю Терновому, прадіду Саші, є що розповісти онукові про цих людей. Тому що він - один з них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.

«Солодкий сніг» Олександра Мотиля

 В оригіналі ця книга називається Sweet Snow. Її написав американський історик українського походження в 2013 році. Дії в романі розгортаються взимку 1933 року. Поки в країні триває жахливий голод, таємна поліція арештовує підозрюваних у шпигунстві. В одній тюремній камері опиняються німецький аристократ із Пруссії, єврей-комуніст із Нью-Йорка, польський дипломат зі Львова та український націоналіст із Відня. При перевезенні автомобілем вони тікають. Герої книги проходять через знищені села, бачать зруйновані поселення і замерзлі тіла. Намагаючись вижити, вони борються з жахом голоду, власних ілюзій і слабкостей, заглядаючи прямо в обличчя смерті.

«Голодомор (1932-1933) - невідома українська трагедія» Жозе Едуардо Франко і Беати Цежінскої

Оригінальна назва книги на португальському - Holodomor - A desconhecida tragédia ucraniana (1932-1933). Була написана у співпраці з Анною Прокопишин і Луїсом де Матос Рібейро в Португалії. Ця книга до сих пір викликає величезний резонанс, адже вона стосується тих сторінок історії, про які багато хто хотів би промовчати, зробивши вигляд, що подібного ніколи не було.

«Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор» Роберта Конквеста

Оригінальна назва книги - The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine. У ній описуються події, які відбулися в Україні в 1932-1933 роках. Вперше вона вийшла в світ в 1986 році, в ті часи, коли в більшості країн світу не визнавали навіть сам факт існування тих жахливих подій. Це книга-історія, книга-дослідження, що розкриває правду про геноцид проти українського народу, яка доводить в першу чергу його штучність і спланованість радянським тоталітарним режимом. За цю книгу автора удостоїли Премії Фундації Антоновичів (1987) і Національної премії України імені Тараса Шевченка (1994).

«Камінь під косою» Ольги Мак

Повість Ольги Мак "Каміння під косою" вперше вийшла в Канаді з нагоди 40-річчя Голодомору в Україні і, як відзначала критика, "читалася як щось неймовірне, в це складно повірити, що письменниця сама пережила весь цей жах". Повість була визнана кращим твором для молоді, що розповідає про Голодомор.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Джеймс Олдрідж "Останній дюйм"