Тема. Ерік Вольф Сігел. «Історія одного кохання». Проблеми життя і смерті, любові й відданості у творі.
Мета: навчальна: розпочати роботу над змістом твору, навчити бачити проблеми твору, розмірковувати над ними, робити правильні висновки; розвивальна: розвивати навички аналізу прозових творів, компаративного аналізу; розвивати логічне мислення, навички аналізу поведінки та вчинків героїв, вміння робити висновки та відстоювати свою точку зору; розвивати творчі здібності учнів;
виховна: виховувати почуття любові, поваги, взаєморозуміння, вміння знаходити компроміс у життєвих негараздах
Тип уроку: комбінований.

Наочність:текст  роману Е. Сігела «Історія одного кохання»
Епіграф: Кохання – це коли не треба говорити «пробач» (Ерік Сігел «Історія одного кохання»)
                                        ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів
Перегляд відеоролика «Вірш Е.Асадова «Я в глазах твоих утону…»
Учитель. Отже, сьогодні ми з вами поговоримо про кохання, кохання – коли не треба говорити «пробач».
ІІІ. Оголошення теми й мети уроку
ІV. Робота над  темою  уроку
1.Учитель. Біографія Е.Сігела
День народження: 16.06.1937 року
Місце народження: Бруклін, Нью-Йорк, США
Дата смерті: 17.01.2010 року
Американський письменник і сценарист.
Ерік Сігал був професором античної літератури в Гарварді, Єлі і Прінстоні, поєднуючи викладання з написанням кіносценаріїв. Сігал, зокрема, був автором сценарію для фільму "Жовтий підводний човен" ("Yellow Submarine", 1968 рік) групи The Beatles.
В кінці 1960-х років Сігал написав повість про кохання студента Гарварду і студентки Редкліффа, вмираючої у фіналі від раку. Повість Сігала не викликала інтересу видавців, і літературний агент автора запропонував йому написати на її основі сценарій, який придбала кіностудія Paramount Pictures. Фільм "Історія кохання" за сценарієм Сігала вийшов на екрани в 1970 році. Картина, головні ролі в якій зіграли Райан о'ніл (Ryan O Neal) і Елі Макгроу (Ali MacGraw), була номінована на сім премій "Оскар", у тому числі і за кращий сценарій, проте отримала лише одну нагороду — за музику. "Історія кохання" з моменту її виходу на екрани регулярно включається в списки найбільш романтичних фільмів.
Після того, як були розпочаті зйомки фільму, кіностудія Paramount Pictures запропонувала Сігалу переробити сценарій назад у повість. Книга "Історія кохання", що надійшла в продаж до прем'єри фільму, стала бестселером в США і була переведена на 33 мови. В 1977 році було видано продовження "Історії кохання" — "Історія Олівера" (oliver's Story), яка також була екранізована.
«Автор. Хто він?» (учні заповнюють за ключовими словами найважливіші відомості про автора твору)
   2.Колективна робота  учнів
-Визначте жанр твору Еріка Сігала.
Жанр твору Еріка Сігела – кінороман. Кінороманом називають сценарій, зумисним чином перероблений для читання (при переробці вилучаються специфічні кінематографічні терміни, розширюються діалогічні сцени, вводяться ліричні відступи, граматичний теперішній час змінюється минулим тощо). Книга «Історія любові», що надійшла у продаж до прем'єри фільму, стала бестселером в США і була перекладена 33 мовами (в тому числі українською – переклад був опублікований у журналі «Всесвіт»).
-Що таке бестселер?
Бестселер (з англ. bestseller — той, що добре продається) – популярна книжка, яка потрапила до списку тих, які найбільше продаються. Термін «бестселер» не визначає літературної якості твору, він лише говорить про його велику популярність.
-Сформулюйте тему твору.
Розповідь про зворушливе справжнє кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта. Він заради нього пішов на конфлікт з родиною, а вона пожертвувала своєю мрією
3. Робота  над змістом  твору.
5.Перегляд фрагментів фільму «Love Story».
V. Підсумки уроку. Оцінювання
VІ. Домашнє завдання
Написати твір «Мої  враження від  роману  Е.Сігела»







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Джеймс Олдрідж "Останній дюйм"